Home

Huisman wint schaatsmarathon

Huisman wint schaatsmarathon Biddinghuizen - 2 januari 2009.  Zodra het vriest, begint het bloed van de marathonschaatsers te koken. De KNSB gaat op korte termijn de ijsvloeren van zeven locaties inspecteren voor het houden van het Nederlands kampioenschap. Donderdag hadden de lange-afstandsmannen hun onderkomen nog even op de langste kunstijsbaan ter wereld.

In Biddinghuizen werd Sjoerd Huisman winnaar van de derde Superprestigewedstrijd. Hij was na 75 kilometer de snelste in de massasprint. Arjan Smit eindigde als tweede en Huismans ploeggenoot Cedric Michaud werd derde. Klassementsleider Sandor Stuut legde beslag op de vierde plaats.

Huisman sloot het jaar met een fikse kater af. Hij won zaterdag weliswaar de negende Essent-marathon in Assen, maar kort na de overwinning werd hij door de jury gediskwalificeerd. „Ik ben nog steeds boos”, foeterde Huisman. „Op de tv-beelden was duidelijk te zien dat ik geen overtreding heb begaan. Roel van Hest was het die Ingmar Berga liet struikelen. Ik heb een protest ingediend, maar de KNSB heeft nog niets van zich laten horen.”

In Biddinghuizen begon Huisman goed aan het nieuwe jaar. Hij won de massasprint met machtsvertoon. „Onderweg heb ik me niet geforceerd. Er zit een drukke ijsperiode aan te komen. Ik heb al last van schaatskoorts. Onze teambaas Erik Hulzebosch verwacht dat er deze maand een Elfstedentocht komt.”

Huisman omschreef de wedstrijd als de eerste klassieker van deze winter. „De vriesmachines werken hier niet meer. We reden vandaag eigenlijk op echt natuurijs. De race was zwaar. Er ontstonden steeds vluchtgroepjes. Mijn ploeggenoten van Nefit waren steeds in de voorste linie vertegenwoordigd. Daardoor hoefde ik in het peloton niet veel werk te verrichten.”

Bij de vrouwen won Mariska Huisman. De zus van de winnaar bij de mannen was de snelste in de massasprint. Margo van de Merwe werd tweede en Daniëlle Bekkering derde. Laatstgenoemde is al helemaal in de war geraakt door het natuurijs. Vorige week was ze op trainingsstage naar het Spaanse eiland Lanzarote gereisd. Lang duurde het reisje niet. Haar vader belde dat het vroor in Nederland.

De eerste natuurijswedstrijd in Haaksbergen liet ze nog aan zich voorbij gaan. Maar toen de race in Noordlaren werd aangemeld, stapte Bekkering in het vliegtuig en verscheen ze net op tijd aan de start van de marathon van Noordlaren. „Ik heb de Spaanse trip maar onderbroken. Ik werd daar zo onrustig. Natuurijs is het mooiste wat er is.”

Bron: De Telegraaf

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
© Copyright 2021, de Flevoboulevard. Alle rechten voorbehouden. Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat