Home

Heideman wint schaatsmarathon

Heideman wint schaatsmarathon Biddinghuizen - 15 januari 2009.  Na de natuurijsperiode vervolgden de marathonschaatsers woensdag hun weg op de 5 kilometer lange kunstijsbaan in Biddinghuizen. Daarop werd de laatste Superprestigewedstrijd van dit seizoen afgewerkt. Jan Maarten Heideman won de race over 75 kilometer.

Heideman toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van negen. Het was zijn tweede zege dit seizoen. Martijn Kromkamp eindigde als tweede en Rene Ruitenberg legde beslag op de derde plaats. Sandor Stuut uit Den Haag werd winnaar van het eindklassement.

Een overwinning op 's werelds langste kunstijsbaan kon Heideman wel gebruiken. De 35-jarige fysiotherapeut raakte eind vorig jaar overspannen. Hij moest rust nemen. Maar toen het rond de jaarwisseling kouder werd, knapte hij op. Hij deed mee aan het NK in Lelystad en was continu in de frontlinie te vinden.

Heideman, die woensdag voor de 74e keer een marathon op kunstijs won, nam de laatste tijd naar eigen zeggen te veel hooi op de vork. Dat had vooral te maken met de nieuwe kunstijsbaan in Biddinghuizen, waarvan hij de aanjager is.

De vluchtgroep in Biddinghuizen, met Arjen Mombarg, Douwe de Vries en Rene Ruitenberg, ontstond vroeg en werd niet meer achterhaald. De klassementstoppers Huisman en Stuut weigerden het vuile werk op te knappen. Daardoor verdienden ze geen punten. De 27-jarige Stuut werd winnaar van het eindklassement. „Ik heb nog nooit wat gewonnen bij de A-rijders. Soms was dat frustrerend. Ik ben heel erg blij met de eindoverwinning in de Superprestige.”

Klassementsleidster Mariska Huisman wist de competitie niet in stijl af te sluiten. De dagzege ging naar Andrea Sikkema. Zij versloeg Erna Kijk in de Vegte en Cindy van den Berg in de eindsprint. Huisman finishte achtste en had in het eindklassement 15 punten voorsprong op Danielle Bekkering.

Bron: De Telegraaf

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
© Copyright 2021, de Flevoboulevard. Alle rechten voorbehouden. Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat