Home

Hellendoorn in financiële nood door Six Flags

Biddinghuizen - 19 januari 2002.  De financiële problemen van het Avonturenpark Hellendoorn zijn in het dorp hard aangekomen. Dat geldt kennelijk ook voor de directie, die zich onbereikbaar houdt. "Euh, wij bezinnen ons op een reactie."

Nee, de persvoorlichter van het Franse amusementsconcern Grévin et Compagnie, dat eigenaar is van het noodlijdende attractiepark in Hellendoorn, weet nog van niets. "Verkoop van het Avonturenpark Hellendoorn? Ah, ja, wij hebben het park een paar maanden geleden gekocht", luidt het ontnuchterende antwoord vanuit Parijs. "Wat zegt u? Een nieuwe gedwongen verkoop in opdracht van de bank? Nee, daarvan is mij niets bekend", zegt woordvoerder A. de Warenghien. De Rabobank in Harderwijk heeft opdracht gegeven om het gehele Avonturenpark in het openbaar te verkopen.

Het park heeft maandenlang verzuimd om aan de hypothecaire verplichtingen te voldoen. Ook na diverse aanmaningen werd er geen geld overgemaakt. Reden om op 20 februari een openbare executaire verkoop te beleggen waarbij het onroerend goed en alle attracties bij opbod worden geveild. Daarnaast hebben zich nog twee schuldeisers gemeld: de gebroeders Hans en Ben van den Berg, de oorspronkelijke eigenaren. Ze hebben bij de verkoop in 1998 enkele miljoenen guldens geleend aan de toenmalige nieuwe eigenaar, Leisureplan bv. Die heeft de lening altijd keurig afgelost. Maar na de overname door het Franse bedrijf Grévin et Compagnie in september vorig jaar stokte de betaling. De broers Van den Berg hebben inmiddels beslag laten leggen op het merendeel van de attracties.

Afgelost
In Hellendoorn zelf komt de dreigende veiling onverwacht, hoewel iedereen wist dat het de laatste jaren wat minder ging met het park. Directeur R. de Corte van het Avonturenpark hult zich in stilzwijgen. Zelf wil hij niet aan de telefoon komen. Via zijn secretaresse laat hij weten: "We bezinnen ons op een reactie." Directeur R. de Clercq van Leisureplan uit Waalwijk, de vorige eigenaar van Avonturenpark Hellendoorn, ontkent dat hij schulden heeft achtergelaten. "Ik heb afgelost wat moest worden afgelost. Sterker nog: ik heb miljoenen in het park geïnvesteerd." De Clercq kocht het Avonturenpark Hellendoorn in 1998 van de oprichters, de familie Van den Berg. Bij de transactie zat ook een grote lening van Van den Berg aan Leisureplan voor toekomstige investeringen. "Het is niet ongebruikelijk dat een verkoper een nieuwe eigenaar op zo'n manier op weg helpt", zegt De Clercq.

Leisureplan besteedde het geld onder meer aan de opknap en uitbreiding van het park. Drie miljoen gulden was er nodig voor achterstallig onderhoud, vijf miljoen werd gestopt in de nieuwe attractie Discoveryclub. Het zou de laatste grote investering zijn. De bezoekersaantallen begonnen in 1999 dramatisch terug te lopen. De Clercq ontkent dat er sprake was van mismanagement. "We hebben er volop aan getrokken. Maar Six Flags (het attractiepark in Biddinghuizen) is erbij gekomen en dat is een stevige concurrent. Bovendien liepen de aantallen ook onder de familie Van den Berg al terug. Financieel hebben we alles keurig afgehandeld. De lening van Van den Berg is altijd netjes betaald."

De overname van Hellendoorn en Dolfinarium Harderwijk door het Franse concern Grévin et Compagnie veranderde dat. Volgens de Amsterdamse notaris mr. B.J.M. Geenen, die de executoriale veiling van het park op 20 februari begeleidt, is het Franse bedrijf langdurig en hardnekkig in gebreke gebleven bij zijn betalingsverplichtingen. "Men is meerdere keren aangemaand." Geenen handelt in opdracht van de Rabobank in Harderwijk, de andere schuldeiser. Of het tot een openbare verkoop van het attractiepark komt is overigens nog de vraag, zegt de notaris. "Wellicht dat de eigenaar alsnog aan zijn betalingsplicht voldoet. Een andere mogelijkheid is dat het park voordien onderhands wordt verkocht aan een andere gegadigde."

Bron: Brabants Dagblad

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
© Copyright 2021, de Flevoboulevard. Alle rechten voorbehouden. Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat