Home

Peloton kijkt uit naar Flevonice

Peloton kijkt uit naar Flevonice Biddinghuizen - 13 december 2010.  Het peloton marathonschaatsers keert weer terug naar Flevonice. Op woensdag 15 december wordt de negende wedstrijd van de KPN Marathon Cup afgewerkt op de vijf kilometer lange landijsbaan in de polder.

En de stoerste schaatsers van Nederland kijken daar naar uit. Flevonice komt het dichtst bij wat de marathonschaatsers het allermooist vinden: natuurijs.

Jarenlang moeten de marathonschaatsers zich al tevreden stellen met de wekelijks rondjes op de kunstijsbanen, met een paar keer per jaar de uitzondering van buitenlands natuurijs. Daarom vormde de opening van Flevonice een welkome aanvulling op de ijsmogelijkheden in eigen land.

KNSB en marathonschaatsers hebben vrijwel meteen de vijf kilometer lange ijsbaan omarmd en werken al sinds twee jaar regelmatig wedstrijden af op het complex bij Biddinghuizen.

Dat is deze winter niet anders. De stoerste schaatsers van het land gaan opnieuw naar Flevonice, waar ze twee jaar geleden streden om de zogenaamde Super Prestige, die destijds mocht worden bijgeschreven op de erelijst van Sandor Stuut. Vorig jaar waren er in de polder al punten voor het klassement te verdienen, en dat is deze winter ook het geval.

Vijf keer doet het peloton Flevonice aan in het kader van de Marathon Cup, gecombineerd met de Super Prestige. Daarna volgt nog een zesde keer voor de Grand Prix op natuurijs.

De wedstrijden op de baan zorgen altijd voor spektakel. Dat kan eigenlijk ook niet anders, gezien de omstandigheden op Flevonice. De bescherming van de binnenbanen valt immers weg, het komt weer puur aan op het karakter van de echte natuurijsmannen. De races zijn dan ook zonder uitzondering hard en zwaar.

Komt nog bij dat het niveau in het marathonpeloton nog altijd stijgt. Kijk maar eens naar de prestaties van marathonschaatsers op de langebaan. Tijdens het laatste Nederlands Kampioenschap Afstanden maakten Bob de Vries en Jorrit Bergsma furore. De eerste werd verrassend de opvolger van Sven Kramer als nationaal kampioen op de vijf kilometer. Vervolgens won De Vries ook nog het zilver op de tien kilometer, kort voor zijn ploegmakker Jorrit Bergsma. De winnaar van die afstand komt ook al uit voor het BAM Schaatsteam: oud-Olympisch kampioen Bob de Jong.Maar er zijn natuurlijk meer trekpleisters op Flevonice. Wat te denken van de sprinttoppers Arjan Stroetinga, Sjoerd Huisman, Karlo Timmerman, Ingmar Berga en Cees Juffermans? Cowboys op het ijs, die zelfs bij zestig kilometer per uur nog behendig tussen de concurrenten door manoeuvreren. Of de natuurijstoppers Rob Hadders, Ralf Zwitser, Arjen Becker, Jens Zwitser, Geert-Jan van der Wal, Douwe de Vries en nog vele anderen.

Mannen die wekelijks op het ijs voor spektakel zorgen. Die vijftig kilometer lang keihard gereden, en rondjes van 27 seconden zijn daarbij meer regel dan uitzondering. Als zich bij die snelheden nog demarrages voordoen, tussensprints en inhaalraces na valpartijen, is het niet moeilijk voor te stellen dat de marathonwedstrijden doorspekt zijn met spektakel.

Voor de vrouwen is Flevonice ook altijd een zware wedstrijd. De frêle dames worden immers ook ineens blootgesteld aan de elementen, en dan blijven vanzelf de sterksten over. Mariska Huisman hoort daar zonder twijfel bij, maar let in Biddinghuizen ook op de vrouwen van het team MK Basics. Mireille Reitsma, Sandra ’t Hart, Erna Kijk in de Vegte en Wieteke Cramer zijn zonder uitzondering sterke aanvallers in het peloton. Verder zijn de sterke Carla Zielman en Maria Sterk, en de rappe Foske Tamar van der Wal altijd kanshebbers.

Duidelijk is dat de liefhebbers van marathonschaatsen deze wedstrijd op Flevonice niet mogen missen. Grote namen, lange ontsnappingen, verrassende demarrages, ploegenspel en tussensprints; en dat alles in een hels tempo, vijfenzeventig kilometer lang.

Mis het spektakel van de lange afstand niet! Kom op woensdag 15 december naar Flevonice om het marathonpeloton in actie te zien.

Programma zaterdag 15 december: 13.30 Dames Top Divisie 50 kilometer; 15.00 Mannen Top Divisie 75 kilometer; 17.00 Mannen Eerste Divisie 60 kilometer.

Eerstvolgende wedstrijden KPN Marathon Cup:
Zaterdag 18 december Amsterdam
Woensdag 22 december Flevonice
Zondag 26 december NK Utrecht

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
© Copyright 2021, de Flevoboulevard. Alle rechten voorbehouden. Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat