Home

Hopen op zon én op God bij New Wine

Biddinghuizen - 26 juli 2011.  Regen, regen en nog eens regen. Conferentiegangers van de zomerconferentie van de kerkelijke vernieuwingsbeweging New Wine zijn wel wat gewend, maar zondag leek het meer op een herfstconferentie.

Toch is het niet aan de sfeer te merken, op het terrein naast Walibi bij Biddinghuizen. Er worden vooral grappen gemaakt over het natte weer, en kinderen vermaken zich in de steeds groter wordende plassen op het terrein.

Het lijkt erop dat de zo’n 3600 kampeergasten na zondag het ergste gehad hebben, nu voor de rest van de week (iets) beter weer wordt verwacht. Is daarmee het conferentiethema Hoop alvast een beetje verwezenlijkt? "Nee, zo werkt het niet met Bijbelse hoop", stelde Jeff Fountain, directeur van het Schuman Centrum voor Europese Studies. Hopen op zon hoort wat hem betreft in de categorie wishful thinking.

"Hoop waarop de Bijbel doelt is niet gebaseerd op onze huidige omstandigheden", zei de geboren Nieuw Zeelander. "De Bijbel noemt hoop een ‘anker voor de ziel’, veilig en vast. Hoop is gebaseerd op twee onveranderlijke dingen: Gods karakter en Gods beloften."

Fountain sprak zondag tijdens een drukbezocht seminar specifiek over de vraag: Is er hoop voor Europa? Er komt op het moment veel slecht nieuws uit Europa, refereerde Fountain aan het drama in Noorwegen en aan de wankelende euro door de financiële crisis. "Ook klinken er geregeld geluiden van hoe slecht het geestelijk gezien met Europa gaat: de kerken stromen leeg."

De leegloop van kerken in Europa is echter slechts de helft van het verhaal, aldus Fountain. Hij signaleert zeven tekenen van hoop voor Europa, waaronder een ,,nieuwe geestelijke honger” onder de jongere generaties, en nieuwe expressies van kerkzijn die ontstaan op verschillende plaatsen in Europa. Ook de ,,oecumene van het hart”, een nieuwe eensgezindheid onder veel christenen, ziet Fountain als hoopvol teken.

Ikea
Eerder op de dag, tijdens de ochtendviering, benadrukte Chris Pemberton van New Wine Engeland, het belang van de Bijbel als bron van hoop.
De Bijbel was tot een paar jaar geleden nog het meest verspreide drukwerk, maar is ingehaald door de Ikea-catalogus, waarvan jaarlijks meer dan 180 miljoen exemplaren worden gedrukt, aldus Pemberton. ,,Velen van ons kennen de Ikea-gids waarschijnlijk beter dan de Bijbel. Elk jaar heb je echter een nieuwe catalogus nodig. En al hoef je daarvoor niet te betalen, wél voor alles wat erin staat. Met de Bijbel is het precies andersom: je betaalt ervoor om hem aan te schaffen, maar alles wat erin staat, ontvang je gratis.”

Pemberton vertelde een anekdote over een conferentie waar hij onlangs sprak en waar slechts drie van de meer dan honderd mensen een bijbel bij zich hadden. Ook in het kerkgebouw was op de kanselbijbel na geen enkele Bijbel te vinden. Het illustreert volgens hem hoe de Bijbel soms wordt verwaarloosd, ook door christenen. ,,Ik hoor geregeld hoe mensen hun eigen ervaring of zichzelf preken in plaats van Gods Woord. De (geestelijke) gezondheid van de kerk en van iedere christen staat echter in relatie met kennis van de Bijbel. Zijn we bereid ons leven te gronden en te wortelen in de Bijbel?”

Teleurstelling
De Bijbel is te kostbaar om te verwaarlozen, aldus predikant, die eerder voorganger was van een anglicaanse kerk in Canterbury. ,,Gods Woord is krachtig. Wij mensen kunnen een atoom splitsen, maar er niet zelf een creëren. Het bijzondere van Gods Woord is dat het iets schept. Het brengt leven en creëert hoop.”

Dat heeft Pemberton ook ervaren in zijn persoonlijk leven. Vier jaar geleden overleed zijn eerste vrouw en bleef hij achter met vijf jonge kinderen. ,,Ik was van binnen totaal gebroken, en vroeg me af hoe ik dit zou overleven.” Het werd als ,,een dak waar hij niet doorheen kon kijken”. ,,Hoe vaak gebeurt het niet dat teleurstelling ons neerdrukt? We houden maar op met verwachten dat God grote dingen kan doen en we raken gebogen in ons geloof. Onze wanhoop, onze moedeloosheid drukt op ons.”

Een van de belangrijkste dingen die hem de hoop weer terug heeft gegeven, was het lezen uit de Bijbel, getuigde Pemberton. ,,Dat is ook wat er in psalm 119 staat, de langste psalm uit de Bijbel, die gaat over het Woord van God. Gods Woord zal ons bevrijden, ons veranderen en ons nieuwe hoop geven.”
Naast de ochtendbijbelstudies en avondvieringen zijn er tijdens de conferentie meer dan zestig seminars te volgen. Thema’s als kerkplanting, genezing en tongentaal komen aan de orde, naast onderwerpen als omgaan met (borst)kanker, armoede en rijkdom en geloof en wetenschap.

Bron: Friesch Dagblad

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
© Copyright 2021, de Flevoboulevard. Alle rechten voorbehouden. Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat