Home

Groot, giftig en grappig

Biddinghuizen - 6 april 2002.  Voor de nieuwste thrill moet de spanningzoeker dit jaar in Six Flags Biddinghuizen zijn. Daar wordt Goliath geopend, een duizelingwekkende achtbaan, door het park wat overmoedig omschreven als 'wildste van Europa'. Maar ook andere pretparken, die traditioneel rond Pasen de deuren openen voor het nieuwe zomerseizoen, hebben geïnvesteerd in vertier.

Het wordt 'de hoogste, langste, snelste, steilste en meest spectaculaire' achtbaan van de Benelux. Goliath (kosten: 25 miljoen gulden) in Six Flags Holland is een ware uitdaging voor achtbaanliefhebbers. Snel (maximaal 106 kilometer per uur), steil (zo'n zeventig graden in de eerste val) en lang (1214 meter).

Voor de Achtbaanhoofdstad van Europa, zoals Six Flags zich graag afficheert, is het echter te hopen dat er geen kleine David onder zijn bezoekertjes rondloopt. Het zal je immers maar gebeuren. Zit je zojuist de thrill van je leven te beleven, komt er een kereltje aan dat met een steen het enorme gevaarte velt. Ach, bij Six Flags zijn ze niet bang voor dergelijk bijbels onheil. Terecht, want Goliath is door-en-door getest. Evenals die andere zes achtbanen, waaronder Superman - The ride en de houten rollercoaster Robin Hood. Maar wees op tijd, want filevorming is er niet alleen op weg naar Six Flags in Biddinghuizen. Ook voor veel attracties moet je tijd uittrekken.

Ecodrome
Anders is dat in Ecodrome Zwolle, waar men weinig risico loopt in de rij te staan. Het natuurpark heeft onlangs de expositie Tropische Rovers geopend. Giftige kikkers, vogelspinnen, zoetwaterroggen en een wurgslag zijn er in een tropische kas te bewonderen. Verder bouwt Ecodrome aan een otterpoel, waar de Aonyx cinerea zijn onderkomen vindt. Deze Aziatische kleinklauwotter is met 95 centimeter en een gewicht van slechts vijf kilo de kleinste van zijn soort. Vanaf mei gaat de poel open. En oh ja, men mag er ook piranha's voeren.

Slagharen
Al bij de start van het seizoen heeft Attractiepark Slagharen een nieuw gezicht. Het park, voorheen gespecialiseerd in pony's en tegenwoordig in western, heeft zijn kloppend hart rigoureus omgegooid. De winkelpromenade - Mainstreet - heeft de aanblik gekregen van een stadje uit The Wild West. Zodat die wat beter past bij het verdere aanbod: de Crazy Horse Saloon en het Wild West Adventure, een dodemansrit in een treintje door een al verlaten diamantmijn.

Efteling
Een halve eeuw bestaat de 'Wereld vol Wonderen', kortweg Efteling, in Kaatsheuvel. Dit feestje viert het park met de nieuwe Wonderlijke Efteling Show, waarin onder anderen illusionist Hans Klok zijn opwachting maakt. Ook wordt PandaDroom geopend, waarin de hoofdrollen zijn weggelegd voor de ijsbeer, de zeeschildpad en de orang-oetan. "De bezoekers maken tijdens hun expeditie kennis met het belang en de kwetsbaarheid van de ijzige Noordpool, de kleurrijke koraalriffen en het betoverende regenwoud", meldt de Efteling.

Duinrell
Duinrell kiest dit jaar voor het thema 'magie'. In het Zomertheater trachten Scott the Magician en zijn assistente Muriel iedere bezoeker een lach op het gezicht te toveren. Het is slapstick-magic, ofwel een 'show vol komedie en magie', aldus Duinrell. Verder laat het Modelbouwmuseum uit Leiden enkele exposities zien en is sinds november 2001 in het Tikibad de zogenoemde Tornado in gebruik genomen. De bezoeker giert hierin via een steile waterbaan naar een trechter, waarin je rondtolt. Uiteindelijk valt men door een gat in het water. Tot slot hebben de ingang, Promenade en de Oranjerie een opknapbeurt gekregen.

Dolfinarium
Het Dolfinarium in Harderwijk viert dit jaar een feestje. Vijf jaar bestaat de Lagune inmiddels - een biotoop waar dolfijnen, zeeleeuwen, vissen en andere dieren en planten leven - en dat wordt in juli gevierd met extra activiteiten. Verder schotelt Europa's grootste zeedierenpark zijn bezoekers een nieuwe dolfijnen- en zeehondenshow voor. In het Roggenrif kan je tot slot roggen en haaien aaien.

Noorder Dierenpark
Wallanganda - de god die volgens aboriginals het water op aarde bracht - is de nieuwe troef van het Noorder Dierenpark in Emmen. In het complex wordt duidelijk gemaakt welke hoofdrol het water in het leven speelt. Dat gebeurt door middel van presentaties, door dieren - waaronder kwallen en schildpadden - en een natuurlijk filtersysteem. Al met al beslaat Wallanganda enkele duizenden vierkante meters. Verder hebben de Humboldt-pinguïns een nieuw verblijf gekregen, compleet met golfslagbad. Beide noviteiten openen in juli de deuren.

Autotron
Autotron in Rosmalen bestaat dertig jaar en viert dat met een opknapbeurt van de reeds aanwezige attracties. De Verkeerstuin, waar kinderen tot en met twaalf jaar de verkeersregels leren, heeft daarnaast een nieuw wagenpark gekregen. Verder is een aantal auto's aan het AutoDome gevoegd: twee Bugatti's en de Peugeot 307, de Auto van het Jaar 2002.

Beekse Bergen
Nieuw aan het Speelland Beekse Bergen zijn de Familieshows: iedere derde zondag van de maand (met uitzondering van juli) wordt een vier uur durende show 'voor jong en oud' opgevoerd. Safaripark Beekse Bergen heeft de roofvogeldemonstraties aangepast en in de zomer kan de bezoeker genieten van Keniaans entertainment. De Taffi Dancers en Percussion treden in de Afrikaanse weken (16 juli tot en met 25 augustus) dagelijks op met dans- en muziekshows.

Attractiepark Hellendoorn, dat vorig jaar ternauwernood ontsnapte aan een faillissement, heeft het - logischerwijs - rustig aangedaan qua investeringen: alleen de show Sky Pirates is nieuw. Ook Het Land van Ooit in Drunen heeft enkele nieuwe theatervoorstellingen. Het Archeon in Alphen aan den Rijn opent het seizoen tot slot geheel in stijl: komend weekeinde geeft het Legio X Gemina Project een beeld van de Romeinen aan het eind van de eerste eeuw van onze jaartelling. Het paasweekeinde is traditioneel de opening van het nieuwe pretparkseizoen.

De adressen, tijden en prijzen op een rij

- Archeon, Archeonlaan 1 in Alphen aan den Rijn, is open van 29 maart tot en met 27 oktober van 10.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs bedraagt 12,75 (volwassenen), 10 (65-plussers) en 9 euro (kinderen van vier tot twaalf jaar).
- Attractiepark Duinrell, Duinrell 1 in Wassenaar, is open van vrijdag tot en met 27 oktober van 10.00 tot 17.00 uur. Gedurende de zomervakantie open tot 18.00 uur. De toegangsprijs is 14,50, 65-plussers betalen 11 euro en kinderen tot en met drie jaar mogen gratis naar binnen.
- Attractiepark Slagharen, Zwarte Dijk 67 in Slagharen, is open vanaf vrijdag tot en met zondag 27 oktober van 10.00 tot 17.30 uur; in het weekeinde open tot 18.00 uur. De entreeprijs bedraagt 15 euro. Kinderen tot en met drie jaar mogen gratis naar binnen.
- Avonturenpark Hellendoorn, Luttenbergerweg 22 in Hellendoorn, is open van 29 maart tot en met 27 oktober, dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur. Op 23 en 30 juli en op 6 en 13 augustus is het park open tot 22.00 uur. Van 8 tot en met 28 april en van 9 september tot 14 oktober is het park enkel open op vrijdag, zaterdag en zondag (met uitzondering van 3 oktober). De entreeprijzen bedragen maart-juni 14, juli-augustus 15, en september-oktober 13 euro. Kinderen tot en met twee jaar gratis en 65-plussers betalen 7 euro.
- Autotron, Graafsebaan 133 in Rosmalen, is vanaf zaterdag tot 21 april in de weekeinden geopend, van 27 april tot en met 21 september dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur. De entreeprijzen bedragen 10 euro (vanaf twaalf jaar) en 8,20 (55-plussers en kinderen van vier tot en met elf jaar).
- Speelland Beekse Bergen, Beekse Bergen 1 in Hilvarenbeek, is open van 27 april tot en met 1 september van 10.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs bedraagt 5,50 euro.
- Safaripark Beekse Bergen, Beekse Bergen 31 in Hilvarenbeek, is open van 10.00 tot minimaal 16.00 uur. De toegangsprijzen zijn 12,50 (volwassenen) en 11 euro (kinderen tot en met 11 jaar en 60-plussers).
- Ecodrome, Willemsvaart 19 in Zwolle, is vanaf maandag dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur. Kinderen van vier tot elf jaar betalen 7,25, vanaf twaalf jaar bedraagt de entreeprijs 8,75.
- Efteling, Europalaan 1 in Kaatsheuvel, opent donderdag de deuren en blijft geopend tot 27 oktober, dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur. Tijdens de Efteling Zeven Mijls Zomer (13 juli-1 september), is het park geopend van 10.00 tot 21.00 uur. De entreeprijs bedraagt 21 euro. Tijdens de Efteling Zeven Mijls Zomer bedraagt de entreeprijs 23 euro. Kinderen tot en met drie jaar mogen de Efteling gratis bezoeken. Bezoekers met een handicap (met maximaal 2 begeleiders) en 60-plussers betalen 19 euro.
- Dolfinarium, Strandboulevard-Oost 1 in Harderwijk, is open tot en met 5 januari (met uitzondering van Eerste Kerstdag, oud- en nieuwjaarsdag). Dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur. Om 16.00 uur sluiten de kassa's. Na 27 oktober 2002 is het park geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. De entreeprijs bedraagt 19 euro, 65-plussers en mensen met een handicap betalen 16,50 en kinderen tot drie jaar mogen gratis naar binnen.
- Noorder Dierenpark, Hoofdstraat 18 in Emmen, is open van 10.00 tot minimaal 16.30 uur. De entreeprijzen bedragen 14,50 (volwassenen), 12,25 (kinderen van 3 tot en met 9 jaar), 13,25 (65-plussers) en 12 euro (gehandicapten.
- Six Flags Holland, Spijkweg 30 in Biddinghuizen, is vanaf vrijdag tot en met 27 oktober geopend vanaf 10.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 22 euro (volwassenen), 18,90 (minder-validen en senioren) of 17,50 (kinderen van drie tot en met elf jaar).

Bron: BN/De Stem

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
© Copyright 2021, de Flevoboulevard. Alle rechten voorbehouden. Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat