Home

Grondlegger Flevonice Heideman gestopt met wedstrijdsport

Biddinghuizen - 22 februari 2016.  Jan Maarten Heideman deed zaterdagavond mee aan zijn laatste wedstrijd. Met 77 overwinningen van marathonwedstrijden op kunstijs mag hij zich nog steeds recordhouder noemen. Daarnaast was de schaatser ook één van de grondleggers van Flevonice in Biddinghuizen.

De marathonschaatser uit Oldebroek, die jarenlang voor Team Van Werven schaatste, is al twintig jaar een fenomeen in zijn sport. Niet alleen vanwege zijn overwinningen. Jan Maarten Heideman staat ook bekend als de 'Willie Wortel' van het schaatspeloton. Hij was altijd bezig met vernieuwingen en experimenten in de schaatssport. Niet alleen bij Flevonice.

Willie Wortel
Samen met onder meer schaatsmerk Raps testte Heideman jarenlang de meest uiteenlopende dingen. In 1997 was hij de eerste en vooralsnog enige wedstrijdschaatser, die de Elfstedentocht op klapschaatsen reed. Daarna volgden onder meer de 3D-schaats, de carve-schaats, het haaienpak, het vogelpak, de kluunschoen, de warmteschaats en de wisselschaats.

'Iedereen van mijn generatie is al gestopt'
Hoewel de Oldebroeker ook dit seizoen nog al zijn wedstrijden uitreed, vindt hij het nu tijd om al zijn energie te besteden aan zijn werk op en naast de ijsbaan. Hij werkt bij Leisure World in Dronten. Aan Omroep Gelderland vertelt hij: 'Iedereen waarmee ik ben begonnen met schaatsen is inmiddels ook al gestopt. Ik ben de laatste van mijn generatie die nog in het peloton meerijdt.'

Vernoemd
Ondanks dat Heideman er nu mee stopt, zal zijn naam nog volop te zien zijn bij het marathonschaatsen. De marathonwedstrijd in Dronten heet de Heideman Bokaal. Ook een landelijke schaatsprijs draagt zijn naam en is bedoeld voor de marathonschaatser die de meeste vooruitgang boekt.

Redactie BHZNet.nl

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
© Copyright 2021, de Flevoboulevard. Alle rechten voorbehouden. Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat