Home

Verspreiding vogelgriep naar Veluwemeer lijkt mee te vallen

Verspreiding vogelgriep naar Veluwemeer lijkt mee te vallen Biddinghuizen - 18 november 2016.  Er zijn geen grote groepen dode watervogels in het Veluwemeer gevonden. Dat zegt Sylvia de Bres van Rijkswaterstaat. Woensdagmiddag ging een drone van Defensie de lucht in om te kijken hoeveel dode dieren in het water drijven. De sterfte lijkt tot nu toe mee te vallen, zegt Rijkswaterstaat.

Veluwemeer
Er komen wel meldingen binnen van dode watervogels maar niet in de aantallen zoals op het Wolderwijd bij Zeewolde. Beide wateren staan met in elkaar in verbinding en daarom wordt de situatie goed in de gaten gehouden. Ook Staatsbosbeheer assisteert daarbij; vanaf het water is het Drontermeer bekeken. Ook daar zijn geen groepen dode watervogels gevonden.

Trekvogels
Rijkswaterstaat gebruikt de komende dagen om de sterfte van de watervogels goed in kaart te brengen. Gekeken wordt welke route de besmette trekvogels precies afgelegd hebben. De vondst van een dode zwaan en reiger is wel zorgelijk omdat dit geen trekvogels zijn. Zij zijn mogelijk besmet door de zieke kuifeenden in het Wolderwijd.

Ruimers
Rijkswaterstaat heeft twee bootjes met vier ruimers ingezet om dode watervogels uit het water te halen. Zij worden geassisteerd door nog twee boten van het waterschap. Deze worden voornamelijk ingezet op het Wolderwijd, één boot maakt ook rondjes op het Veluwemeer. Daar werden donderdag nog dode watervogels gevonden. Of de inzet van vier boten met ruimers genoeg is bespreekt Rijkswaterstaat binnenkort met de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De NVWA houdt bij waar en hoeveel besmette watervogels in Nederland zijn gevonden.

Bron: Omroep Flevoland

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
© Copyright 2021, de Flevoboulevard. Alle rechten voorbehouden. Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat