Home

Randmeren alternatief voor Fries filevaren

Biddinghuizen - 12 juni 2002.  Op het Veluwemeer is er geen gebrek aan Duitse vrienden. De relatief rustige Gelderse wateren lijken zelfs een populair alternatief geworden voor het filevaren op Zeeuwse en Friese meren.

De kapitaalkrachtige Duitse waterrecreant kiest in toenemende mate voor alternatieve aanlegplaatsen. Veel "Hollands Wasser" vindt hij te vol geworden. De Oostzee wint aan populariteit onder zeilers, ook de Baltische staten bieden nieuwe uitdagingen, zo bleek op de grote botenbeurs in Düsseldorf. Een beetje uitgekeken zijn de Duitsers op Nederland, zo vreest zelfs de overkoepelende organisatie Toerisme Recreatie Nederland (TRN). Volgens de laatste CBS-cijfers gingen 8 procent minder Duitsers het afgelopen jaar op vakantie bij hun westerburen.

Zorgwekkend
Het zijn best zorgwekkende ontwikkelingen voor de Nederlandse toeristenindustrie. Want drie van de vier buitenlandse toeristen in de watersportgebieden zijn Duitsers. Ze zijn daar goed voor 20 procent van het aantal overnachtingen. In de rest van nederland zijn Duitsers goed voor 13 procent van de overnachtingen, aldus het CBS. Als het aankomt op de besteding van vakantiegeld genieten de Oosterburen ongeëvenaarde populariteit. Ze kijken doorgaans niet op een paar honderd euro meer of minder.

Friesland en Zeeland zien de gewaardeerde klandizie met lede ogen vertrekken. Maar de horizon is niet overal bewolkt. De Gelderse en Overijsselse randmeren maken zich op voor een goed seizoen, met veel Duitsers. De IJsselmeerranden blijken een alternatief voor watertoeristen uit Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts die het gehad hebben op het Veerse Meer of in Lemmer.

Niet minder Duitsers bij Rivièra
Leo Cornet, havenmeester van Rivièra Recreatie Centrum in Biddinghuizen heeft niet de indruk dat minder Duitsers aanleggen. De 160 vaste klanten zijn er nog steeds, 50 procent Duitsers en 50 procent Nederlanders. En hij heeft hoge verwachtingen van het aanstaande verwijderen van de sluis bij Harderwijk, want Duitsers willen varen. "Nederlanders kamperen meer op het water, Duitsers gaan er graag op uit."

Dat laatste merkt ook commandant Willem van der Kooi van de Reddingsbrigade in Biddinghuizen. De laatste jaren heeft zijn team meer Duitsers dan ooit uit het water gehaald. "Als we hulpverlening op het water doen beginnen we meteen in het Duits. En in 99 procent van de gevallen klopt dat wel. Minder Duitsers? Bij ons zeker niet." Van de bezoekers hoort Van der Kooi nogal eens dat ze veel Nederlandse streken te vol vinden. "Ik heb Duitsers horen vertellen dat ze niet meer naar Lemmer gaan omdat het ze daar voorkomt thuis te zijn, te veel Duitsers."

Bron: Gelders Dagblad

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
© Copyright 2021, de Flevoboulevard. Alle rechten voorbehouden. Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat