Home

Chauffeur hekelt vonnis taxirovers

Biddinghuizen - 9 november 2002.  Taxichauffeur Fred Broekhart is duidelijk in zijn oordeel: ‘Vijf jaar, da‘s verdomd weinig‘.

De ernstig mishandelde Zwollenaar zegt de aanslag op zijn leven eigenlijk verder te willen laten rusten, maar maakt zich toch kwaad over de rechtspraak in Nederland: ‘Het is natuurlijk flauwekul dat de rechter zegt dat rekening is gehouden met de ernstige gevolgen voor mij persoonlijk‘.

Broekhart was er niet zelf bij, toen dinsdag het vonnis bekend werd gemaakt in Lelystad. ‘Ik heb me laten vertellen dat dat in vijf minuten gebeurd zou zijn.‘ De moeite niet voor de 50-jarige Zwollenaar, die zich richt op een operatie volgende week dinsdag. Dan wordt een pees in zijn hand verlegd, in de hoop dat hij die daarna weer naar behoren kan gebruiken.

De kwetsuur is een direct gevolg van de overval dit voorjaar, waarbij Broekhart voor dood werd achtergelaten in een sloot bij pretpark SixFlags bij Biddinghuizen. Twee daders van die gruwelijke overval kregen deze week straffen opgelegd van vijf en vijfeneenhalf jaar. Tegen hen was tien en twaalf jaar geëist. ‘Dus over een jaar of drie staan ze weer op straat‘, weet ook het slachtoffer. Broekhart had al voordat hij zelf ernstig afgetuigd werd door de overvallers, uitgesproken ideeën over de hoogte van straffen in Nederland. De straffen die de 31- en 33-jarige mannen dinsdag te horen kregen verbazen hem eigenlijk niet, maar komen toch hard aan bij de taxichauffeur, die sinds de overval in mei in de ziektewet zit.

‘Toen ik bij de rechtzaak zelf aanwezig was, vond ik dat de rechter de verdachten goed hard aanpakte. De eisen van tien en twaalf jaar die de officier van justitie eiste leken mij ook op hun plaats. Goed, in het ergste geval misschien nog een of twee jaar eraf, denk je dan.‘ Maar een halvering van de strafmaat - nee, daarmee had Broekhart toch geen rekening gehouden.

‘Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de gedachtengang van zo‘n rechter. Maar ik denk dat ik flink ga vloeken tijdens zo‘n gesprek. Da‘s ook weer niet de bedoeling.‘ Broekhart lacht schamper als hij hoort dat bij de eis rekening is gehouden ‘met de grote gevolgen voor het slachtoffer‘. ‘Tsja. Ik heb het gevoel dat mijn leven zich heeft vergallopeerd. Ik ben nu 50 en kan praktisch weer opnieuw beginnen. Ik zit in de ziektewet en het is maar de vraag of ik nog weer kan gaan werken. Wat kost dat allemaal wel niet? Daaraan moet iedereen meebetalen. En al die moeite die gedaan is door de politie. Dat lijkt ook wel voor niets geweest, nu.‘

Hoewel Broekhart de zaak het liefst achter zich wil laten, ziet hij wel wat in hoger beroep. Het Openbaar Ministerie overweegt of de rechtszaak nog een vervolg krijgt. Volgende week valt daarover waarschijnlijk een besluit. Overigens heeft het slachtoffer zelf nog niets gehoord van het Openbaar Ministerie, over het vonnis. Dat kan kloppen, zegt persofficier I.A. Vermeulen van het ministerie in Zwolle. ‘We laten de mensen vooraf altijd weten dat ze zelf bij de uitspraak aanwezig kunnen zijn. Willen ze dat niet, dan kunnen ze op de dag van de uitspraak bellen met ons bureau slachtofferzorg. En anders volgt na enkele weken een brief met het vonnis.‘

Bron : Apeldoornse Courant

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
© Copyright 2021, de Flevoboulevard. Alle rechten voorbehouden. Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat