Home

Een clown op elke camping

Biddinghuizen - 4 januari 2003.  Campings doen in toenemende mate een beroep op professionele animatieteams. Hoewel volgens de Recron, de organisatie van recreatieondernemers, concrete cijfers ontbreken, is wel duidelijk dat kampeerders steeds meer vermaakt willen worden.

Door Alice Plekkenpol

Haar haakneus bungelt aan een elastiekje om haar nek. Anneke Postma uit Groningen legt de laatste hand aan haar make-up. Ze is in korte tijd getransformeerd van een vlotte meid in een lelijke, zo uit Zweinstein ontsnapte heks. Over een kwartier begint de voorstelling en zal zij samen met een collega-tovenaar een groep kinderen een uurtje bezighouden. Dat gebeurt die dag niet voor het eerst, en zeker niet voor het laatst.

Drukke dag
Het recreatieteam op camping Flevostrand in Biddinghuizen draait een druk programma, met elke dag meerdere activiteiten voor de campinggasten. Camping Flevostrand maakt deel uit van de Molecaten Groep (ook bekend van Bosbad Hoeven), die in Nederland negen campings beheert. Voor het vermaken van de gasten wordt niet een blik vakantiekrachten opengetrokken, maar doet men een beroep op de organisatie Toprecreatie in Middelburg.

Meer ervaring
Die zorgt al vier jaar lang voor animatoren die minimaal een training hebben gevolgd, maar meestal al meer ervaring hebben met theater of kinderopvang. Er komen voldoende aanmeldingen binnen in Middelburg, waaruit een selectie wordt gemaakt. Tijdens het 'eigen' trainingskamp blijkt al snel of een aspirant-animator geschikt is voor het werk, en zo ja, bij welk soort camping hij of zij het beste past.

Bivakkeren
Dat verklaart meteen waarom Anneke niet in het noorden van het land werkzaam is, maar tijdelijk in Biddinghuizen bivakkeert. "Ze kijken niet naar waar je woont, maar naar welke camping goed bij je past. Overal is namelijk een ander soort publiek. Hier komen veel gezinnen met jongere kinderen, meestal uit Nederland en voor een deel uit Duitsland. Ik moet eerlijk zeggen dat deze camping inderdaad bij me past. Vorig jaar was ik hier ook en het bevalt goed."

Extra service
Michiel Slot, woordvoerder van de Molecaten Groep, legt uit waarom de campings kiezen voor professioneel entertainment. "Flevostrand in Biddinghuizen bijvoorbeeld is een grote camping (ruim duizend plaatsen) met goede faciliteiten. Daar hoort dus ook goede animatie bij. De laatste drie, vier jaar wordt dat ook meer door het publiek verlangd. Voor kleine campings is een echt recreatieteam vaak nauwelijks te betalen, maar wij willen ons hiermee juist onderscheiden. Het is extra service.

In goede handen
Ouders die hun kleine kinderen bij onze medewerkers achterlaten, moeten er van op aan kunnen dat hun kroost in goede handen is."
Kleine kinderen lopen vooral warm voor het 'meeleeftheater'. Verklede en geschminkte medewerkers proberen kinderen te betrekken bij hun activiteiten, al lijken de ouders vaak nog meer te genieten.

Diverse opties
Ook geliefd is de slaaptrein, een vorm van theater waarbij de kleintjes op het naar bed gaan worden voorbereid. Voor iets oudere kinderen is er onder meer de miniplaybackshow en karaoke, traditionele activiteiten als de bingo en de Hollandse meezingavond ontbreken evenmin. Voorts zijn op de camping de watersportdemonstraties erg populair, maar die worden niet door het recreatieteam zelf verzorgd.

Nadruk op kinderen
De nadruk ligt op kinderen, die worden vermaakt met knutselen, behendigheidsspelletjes of een zeskamp. Het recreatieteam hoeft niet telkens het wiel uit te vinden, de programma's worden kant-en-klaar aangereikt door de organisatie in Middelburg. Om ook kampeerders die langere tijd op de camping staan voldoende variatie te bieden, wordt het programma elke week aangepast.

Helpende hand
De door de camping aangeboden activiteiten zijn gratis. Flevostrand beschikt over voldoende binnenruimte, dus ook bij eventueel slecht weer is er voldoende te doen. Buitenactiviteiten genieten echter de voorkeur, tenslotte is kamperen ook een buitengebeuren. Eigenlijk speelt het weer een minimale rol bij de animo van de gasten, wel het aantal bezoekers op de camping. In het voor- en naseizoen is het aanmerkelijk minder druk.

Oudere jongeren
Jongeren vanaf een jaar of twaalf zijn doorgaans een ietwat moeilijk te bereiken doelgroep. Ze willen vooral naar het strand en naar Six Flags, maar de camping heeft daar iets op gevonden.
Michiel Slot: "De meeste activiteiten hebben plaats op het centrale plein, waar ook de ontmoetingsruimten zijn. Voor de jongeren is dat een ideale mogelijkheid om leeftijdsgenoten te ontmoeten, dus duiken ze daar toch wel op."

Meer informatie: Camping Flevostrand, tel. 0320-288480, http://www.flevostrand.nl. Overige campings Molecaten Groep: http://www.molecatengroep.nl.
Toprecreatieteam, tel. 0118-659949,
http://www.toprecreatie.nl.

Bron: BN/De Stem

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
© Copyright 2021, de Flevoboulevard. Alle rechten voorbehouden. Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat