Home

Luchtvluchten over Six Flags

Biddinghuizen - 12 juli 2003.  In augustus starten de eerste rondvluchten in antieke passagiersvliegtuigen vanaf Aviodrome. De vluchten gaan onder andere over bekende Flevolandse publiekstrekkers, waaronder Six Flags in Biddinghuizen.

Een complete luchtverkeerstoren wordt binnenkort via Harderwijk naar Luchthaven Lelystad verscheept, waar het nieuwe themapark Aviodrome wordt gebouwd.

Afkomstig van Schiphol
De verkeerstoren komt te staan in het nieuwe luchtvaartmuseum annex attractiepark. Hij is afkomstig van Schiphol, waar hij tot 1992 in functie is geweest. Het was de noodtoren, die vanaf 1950 standby heeft gestaan naast de operationele verkeerstoren. Inmiddels heeft Schiphol drie verkeerstorens, dus de oude noodtoren is niet meer nodig. Hij is historie geworden en past daarom uitstekend op het themapark bij Luchthaven Lelystad.

Viaducten
‘Van Schiphol naar Lelystad loopt de route met de minste viaducten via Harderwijk,‘ legt woordvoerder Peter van de Noort van Aviodrome uit. ‘De toren past nauwelijks onder viaducten door, dus het is niet makkelijk om hem in Lelystad te krijgen. Hij gaat per boot naar Harderwijk en wordt dan per vrachtwagen naar Lelystad getransporteerd.‘

In de herfst open
De bouw van Aviodrome is in volle gang. Het liefst wil het themapark in de herfstvakantie open gaan, maar dat is nog niet zeker. Aviodrome is de opvolger van luchtvaartmuseum Aviodome (zonder r) bij Schiphol, dat in januari van dit jaar zijn deuren sloot. De koepel uit 1971 was veel te klein geworden. Het 42 jaar oude museum verhuist naar Lelystad waar het twee keer zo veel ruimte krijgt.

Werelden
Het nieuwe luchtvaartmuseum wordt een luchtvaart-themapark. ‘Een park met verschillende werelden,‘ legt Van de Noort uit. ‘In die werelden komt de rol die vliegtuigen hebben gespeeld naar voren. De Tweede Wereldoorlog, de crisisjaren, de nieuwste uitvindingen. De bezoekers lopen van de ene wereld naar de andere wereld.‘

Replica
Momenteel is de bouw van een replica van de vertrek- en aankomsthal van Schiphol bezig. Een belangrijke doelstelling van het nieuwe themapark is het in de lucht brengen van historische vliegtuigen zoals de Dakota en de Junkers 52. Aviodrome heeft 75 antieke Nederlandse vliegtuigen, waarvan de oudste uit 1909 dateert (een Spin van Anthony Fokker). Op Schiphol konden de antieke vliegtuigen niet in de lucht worden gebracht.

Vooruitlopend op de opening van het themapark gaat Aviodrome in de weekeinden van augustus en het eerste weekeinde van september rondvluchten houden met de Dakota en de Junkers.

Vier vluchten
Er zijn vier verschillende vluchten. De vlucht gaat over bekende publiekstrekkers van Flevoland zoals Six-Flags, het Veluwemeer, Urk en de Bataviawerf.

Een ander onderdeel van de vlucht is het Natuurpark Lelystad, waar niet over maar omheen wordt gevlogen.Een rondvlucht in een historisch vliegtuig kan door iedereen worden geboekt vanaf 79 euro.

Bron: Apeldoornse Courant

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
© Copyright 2021, de Flevoboulevard. Alle rechten voorbehouden. Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat