Home

Geslaagd waterski-spektakel

Biddinghuizen - 14 juli 2003.  Wedstrijdleider Paul Jens kijkt terug op geslaagde Europacupwedstrijden waterskieën.

Zondag was het Harderstrand aan het Veluwemeer (bij het Flevostrand) het decor van de 3e wedstrijd van een serie van 4.

Dure hobby
De animo voor het evenement loopt wel terug. Van de deelnemers was er maar één afkomstig uit Nederland. Hét obstakel blijkt de dure, benzine slurpende wedstrijdboot. ‘Met 125 pk begin je helemaal niets.‘.

Recreatief waterskiën is daarentegen wel populair in Flevoland, zegt Bernard Kelderman van de Biddinghuizer waterskivereniging De Harder, organisator van de wedstrijd. Ruim 120 families, allemaal in het bezit van een eigen boot, zijn aangesloten bij de club.

Veel talent
Aan talent geen gebrek bij de vereniging, zegt Kelderman. De overstap naar het wedstrijdcircuit is echter voor weinigen weggelegd. Het is simpelweg te duur. Voor een beetje wedstrijdboot moet volgens Kelderman zo‘n vijftigduizend euro worden neergelegd.

‘Met 125 pk kun je prima waterskiën, maar bij wedstrijden begin je daar niets mee. De meeste boten beginnen bij vijfhonderd pk. Dan heb je al twee enorme blokken achter je boot hangen. Er wordt overigens ook wel met duizend pk geracet. Daar komt bij dat je per training wel 125 euro aan benzine verbrandt.‘

Topsnelheid
Bijkomend probleem is dat er niet veel wateren in Nederland en België te vinden zijn waar boten met hoge snelheden mogen varen. Bij races worden de skiërs met een topsnelheid van zo‘n 150 kilometer per uur over het water getrokken. Dit kunnen redenen zijn dat de animo voor het waterskiën iets terugloopt in Nederland en België.

Nog één race
De Europa Cup is het belangrijkste Europese toernooi voor waterskiërs. Eerdere wedstrijden vonden vonden plaats in België en Oostenrijk. De afsluitende race is op Spaanse wateren.

Bron: Omroep Flevoland / Apeldoornse Courant

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
© Copyright 2021, de Flevoboulevard. Alle rechten voorbehouden. Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat