Home

Meisje mag niet mee op schoolreis

Biddinghuizen - 27 juni 2001.  door Miriam van den Broek, Provinciale Zeeuwse Courant

MIDDELBURG - Een scholiere van de stedelijke scholengemeenschap Scheldemond mag niet mee op schoolreis. Dat heeft bestuursrechter T. Damsteegt gisteren in een kort geding in Middelburg besloten.

Het zestienjarige meisje staat te boek als iemand die haar afspraken niet nakomt en haar eigen gang gaat. Het contact tussen haar en de school was al zo verslechterd dat besloten is dat ze na de zomer naar een andere school gaat. Ter afsluiting van dit schooljaar wordt komende maandag een schoolreis gehouden naar attractiepark Six Flags in Flevoland. De schooldirectie bepaalde onlangs dat de scholiere niet mee mag. Het meisje en haar ouders spanden tegen deze beslissing een kort geding aan.
Schooldirecteur F. van der Avert legde uit dat de school en met name de mentor die maandag met haar klas meegaat, de verantwoordelijkheid voor de scholiere niet willen en kunnen nemen.
'Haar mentor en haar docenten hebben dat unaniem geadviseerd', zei Van der Avert. 'Een uitstap met een klas van 27 scholieren is al een riskante onderneming. Dit meisje is niet aan te sturen en ze heeft tegelijkertijd een grote invloed op andere kinderen. Onze beslissing moet gezien worden als een ordemaatregel.' In plaats van mee te gaan naar Flevoland, moet het meisje maandag op school een aantal zaken afronden.

Afscheid
De raadsman van het meisje, advocaat A. Neels, voerde aan dat de scholiere het reisje ziet als een feestelijk afscheid van haar klasgenoten. "De school noemt haar 'een te grote risicofactor om de dag te laten slagen'. Maar op school is alles anders dan op een schoolreisje. Het is een uitje, ook voor haar. En op een uitje ga je de boel niet verzieken. En wat die afronding betreft, mijn cliënte is bereid die zaken in het weekeinde klaar te hebben zodat ze maandag vrij is om mee te gaan."
Bestuursrechter T. Damsteegt vroeg Neels wat er volgens hem juridisch niet deugt aan het besluit van de school. 'Ineens komt de school met de risicofactor op de proppen', verduidelijkt de raadsman. 'Dat argument valt uit de beslissing niet af te leiden. De beslissing had anders geformuleerd moeten worden. Mijn cliënte hoorde pas dat ze niet mee mocht, toen ze wilde betalen.'
Damsteegt vroeg zich tijdens de zitting hardop af, of het nog wel leuk is om mee te gaan naar een schoolreis waarvan deelname via een rechter is afgedwongen. De vader van het meisje antwoordde door te zeggen dat zijn dochter in elk geval maandag bij Six Flags zal zijn. 'Is het niet met de bus van school, dan komt ze wel op eigen gelegenheid.'

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
© Copyright 2021, de Flevoboulevard. Alle rechten voorbehouden. Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat