Home

Verkoop Six Flags was te voorkomen

Biddinghuizen - 17 juli 2001.  TILBURG - De verkoop van het Dolfinarium Harderwijk en Avonturenpark Hellendoorn aan het Franse concern Grévin is een verlies voor de Nederlandse economie. Nederlandse ondernemers missen de boot in de booming business van de vrijetijdsindustrie.

Dat concludeert de Tilburgse vrijetijdswetenschapper dr. ir. H. Mommaas. De Nederlandse vrijetijdsindustrie heeft volgens hem te lang zitten suffen. Jaar in jaar uit draaien pretparken als de Efteling, Ponypark Slagharen en Avonturenpark Hellendoorn op hun eigen vertrouwde concept, zonder goed na te denken over productvernieuwing. Nederland is daardoor gedeeltelijk zelf schuld aan de overname van pretparken door internationale concerns.
De Tilburger is stellig: de vrijetijdsindustrie is booming business, maar daar zijn de Nederlandse ondernemers te laat achter gekomen. De overname van het Dolfinarium Harderwijk en Avonturenpark Hellendoorn door het Franse Grévin et Compagnie in september dit jaar is volgens Mommaas illustratief. Als Nederlandse bedrijven in de vrije tijdssector de handen niet ineen slaan, dan nemen internationale concerns het roer over in de felle concurrentiestrijd, zo meent Mommaas.

Amerikanen
Het zijn vooral de Amerikanen die de afgelopen vijf jaar het geld op de Europese pretparkmarkt hebben geroken. De drie giganten Disney, Time Warner en Premier Parks hebben klinkende namen in handen als Eurodisney, Movie World Bottrop and Six Flags Holland. Premier Parks nam in de jaren negentig de zes Walibiparken in Nederland, Frankrijk en België over, als springplank naar Europa. Ondertussen heeft het concern samen met Time Warner plannen voor een nieuw attractiepark bij Madrid.

Minder kampitaalkrachtig
Volgens Mommaas wordt het voor Nederlandse pretparken steeds lastiger de concurrentie aan te gaan, omdat ze een stuk minder kapitaalkrachtig zijn. Velen gaan terug op historische initiatieven. Zo is de Efteling begonnen als speeltuin voor de lokale bevolking, opgezet door katholieke broeders. "De vrijetijdsmarkt is een verdringingsmarkt geworden. Schaalvergroting van pretparken is bijna noodzakelijk. Ze moeten niet alleen concurreren met de internationale concerns, maar bijvoorbeeld ook met groots opgezette evenementen. Iedere stad heeft tegenwoordig een uitgebreide agenda", zegt Mommaas. Mensen moeten kiezen tussen een dagje Maastricht of een dagje Dolfinarium. Filmfestivals, bluesfestivals, culinaire festijnen: elke zichzelf respecterende plaats heeft zijn eigen toeristische trekkers.

Overnames te voorkomen
Volgens de vrijetijdswetenschapper waren overnames als bij Sixs Flags en het Dolfinarium te voorkomen geweest, als de Nederlandse attractieparken de handen ineen hadden geslagen. Dan had Nederlands geld ook niet uit de economie hoeven vloeien.
Endemol en Center Parcs zijn de schaarse voorbeelden van Nederlandse ondernemingen op de vrijetijdsmarkt die wel succesvol internationaal opereren. Zo verkoopt Endemol televisieshows tot ver over de Europese grenzen. "Het is echt niet ondenkbaar dat dit bedrijf uiteindelijk ook in attractieparken gaat."

Mediaconcern
Mommaas verwijst naar het Amerikaanse Time Warner dat net als Endemol ook een mediaconcern is. Televisie, speelgoed en attractieparken hebben volgens hem steeds meer met elkaar te maken.
De tekenfilmfiguren 'Looney Tunes' (van Time Warner) lopen ter animatie rond in Six Flags (van Premier Parks) en figureerden lange tijd op de flippo's van Smith' chips.
Mommaas: "Hoe meer attractieparken in buitenlandse handen komen, hoe meer ons land die vorm van ondernemerschap en veel knowhow kwijtraakt. En dat is erg jammer."

Bron: BN / De Stem

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
© Copyright 2021, de Flevoboulevard. Alle rechten voorbehouden. Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat