Home

Opmars LAN-parties

Biddinghuizen - 1 augustus 2001.  Voldoende UTP om met de DS te verbinden, anders wordt het lastig fraggen, hoeveel je ook aan case-modding hebt gedaan. Voor 99 procent van de Nederlandse bevolking is dit geheimtaal, maar het zijn alledaagse termen voor de bezoekers van LAN-parties.

In Biddinghuizen begon maandag de eerste LAN-vakantie, een evenement waarbij jongeren op de camping met elkaar computerspellen spelen.

LAN is aan een ongekende opmars in Nederland begonnen. Werden in 1995 gedurende heel het jaar een tiental LAN-feesten gehouden, in 2001 zijn het er meer dan tweehonderd. LAN (Local Area Network) stelt mensen in staat met elkaar hetzelfde spel te spelen op de eigen computer. Daartoe wordt in de computer een LAN-kaart ingebouwd en worden de computers verbonden via een speciale kabel (UTP) naar een centraal distributiepunt (DS). Vervolgens kan er worden gespeeld - multiplayer gamen, zoals dat heet in LAN-taal.

Het feest in Biddinghuizen is volgens de LAN-gemeenschap het uitje van het jaar. Op het terrein worden ten minste duizend spelers verwacht, die vanuit hun tentjes spelen. Op het terrein zijn talloze voorzieningen, speciaal voor computerliefhebbers, zoals een winkel waar allerlei hardware kan worden ingeslagen. De eerste deelnemers stonden zondagavond al in de file voor de poorten van de camping. Geen pukkelige computernerds of hackers, maar veelal twintigers met een vaste baan die LAN als nieuwe levensstijl hebben ontdekt. Van de spelers is 90 procent man.

Op LAN-parties worden voornamelijk oorlogsspellen gespeeld, waarbij Counterstrike het populairst is. Toppers zijn ook Unreal Tournament en Quake - een klassieker in het genre. Het neerschieten van vijanden ('fraggen') is de belangrijkste bezigheid. Andere spelers gaan niet voor het geweld, maar storten zich in RTS - Realtime Strategy games, zoals Age of Empires, waarbij het vooral aankomt op tactisch inzicht, te vergelijken met geavanceerde computerversie van Risk of Stratego.

Voor producenten van computerspelletjes zijn LAN-parties van groot belang geworden, vertelt product-manager M. Verheijdt van Ubisoft in Huizen, een van de grootste leveranciers in Nederland. "Bij LAN-parties zit de echte harde kern van spelers. Dat is voor ons een belangrijke doelgroep met zogenoemde early innovators, de mensen die het eerste de trends oppikken. Het is ook een prachtige referentiegroep: ze hebben heel veel verstand van spellen. De feedback is enorm, ik krijg te horen waar een spel op zijn gaatje gaat. De gamers zagen onze software helemaal door."

Ubisoft hoopt met The Moonproject de harten van gamers veroveren, een spel waarbij de strijd om de planeet aarde losbarst, een spel in het RTS-genre. Het aantal LAN-feesten zal volgens Ubisoft verder toenemen. "Spelen via LAN gaat heel erg hard. Dat gaat enorm ontploffen. In plaats van een weekeindje kamperen met je vrienden, ga je straks samen een weekeindje via een LAN spelen."

Nieuwe trend op het gebied van computers, en goed zichtbaar op de LAN-parties, is het case-modding. Daarbij worden computers zo mooi mogelijk gemaakt. De buitenkant wordt in kleur gespoten, zijkanten gaan er soms uit, en het binnenwerk wordt opgekalefaterd met lampjes, gekleurde kabels en zelfs chroom.

Grootste organisator op het gebied van LAN is Gameparty uit Eindhoven, opgezet door twee vrienden. Campzone in Biddinghuizen is een Gameparty-project en moet uitgroeien tot een jaarlijks evenement.

Voor mede-oprichter P. van de Wiel is de aantrekkingskracht van LAN helder. "Het is tien keer zo snel als via het internet, en bij LAN kun je iemand zien als je hem verslaat. Het is een absolute kick. De poppetjes op je scherm zijn gewoon echte mensen die in een tent verderop zitten. Je kunt een soldaat zijn, een elf, een tovenaar. Als je fantasie hebt, kun je met een computer alles."

Bron : De Telegraaf

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
© Copyright 2021, de Flevoboulevard. Alle rechten voorbehouden. Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat